Met je kind naar de tandarts

Share:

Het is belangrijk dat je kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook angst op latere leeftijd. Aangeraden wordt daarom om je kind al voor de tweede verjaardag, mee te nemen naar de tandarts. Dit hoeft voor niemand een financiële drempel te zijn: de basisverzekering vergoedt tandheelkundige kosten (met uitzondering van kronen, bruggen en een beugelbehandeling) voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Je kan je kind meenemen naar je eigen halfjaarlijkse controle, zo ziet je kind dat je zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt.

Tips voor het tandartsbezoek met je kind

  • Neem je kind alleen mee naar een halfjaarlijkse controle van jezelf wanneer je zeker weet dat er geen behandeling plaats gaat vinden.
  • Als je zelf angstig bent vraag dan je partner, een familielid of een andere bekende om je kind te vergezellen bij het (eerste) tandartsbezoek.
  • Voor jonge kinderen is het goed als een van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen. Aanwezigheid van de ouders/verzorgers in de behandelruimte gaat veelal in overleg met de tandarts.
  • Blijft je er als ouder bij, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals: ‘Er gebeurt niks’, ‘Je voelt absoluut niks’. Als het dan tòch pijn doet, kan je kind zich verraden voelen.
  • Je kan je kind belonen als het zich flink houdt. Geef het een klein presentje, laat het een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks. Beloon altijd pas achteraf en beloof geen dingen vooraf (“Als je doet wat de tandarts zegt dan krijg je…..”). Dit leidt nogal eens tot lastige onderhandelingen met het kind

Bron: www.allesoverhetgebit.nl, Angst voor de tandheelkundige behandeling(2006) van prof. dr. A. de Jongh, tandarts angstbegeleiding  en NVvK

admin

admin

Related Post

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *